Klubbens verksamhet

HFK, Herrljunga flygfält och segelflyg i allmänhet.
För dig som är intresserad av flyg, då speciellt segelflyg, är du välkommen ner till oss. Vi har normalt flygaktivitet varje helg under flygsäsongen och även en hel del vardagar på eftermiddagar och kvällstid då vi bl.a. har segelflygskolverksamhet.
Våra sidor om Herrljunga FK och om segelflyg i allmänhet är en kortfattad och samlad information som kanske intresserar dig som kräver lite mer av tillvaron. Att flyga är ju en dröm för många yngre grabbar i skolåldern. Här kan du få tillfälle att utveckla dina drömmar. Och det är absolut inget som är förbehållet grabbar, vi har också flickor som flyger även om dom tyvärr är betydligt färre.
Vill du se hur vi har det på klubben och vad vi sysslar med så gå in på facebook,eller varför inte överraska sambon eller tonåringen hemma med ett presentkort på en flygning.

Fältet och läget
Herrljunga har ett av Västsveriges allra bästa lägen för aktivt segelflyg med nära anslutning till ”fritt” luftrum som sträcker sig från norra Skaraborg och långt ner i Småland. Omgivningarna är gynnsamma för termik och vi finns tillräckligt långt från västkusten och Vänern för att inte direkt besväras av sjöbris.

Klubbverksamheten
Klubbverksamheten är i huvudsak inriktad på segelflyg och flygsäsongen börjar normalt i början/mitten av april och sträcker sig fram i oktober månad. Under mars brukar vi delta i ett vinterflygläger som återkommer varje år uppe i den jämtländska fjällvärlden
Den ordinarie segelflygverksamheten under säsongen är normalt förlagd till veckosluten med rullande schema för våra segelflygledare och bogserpiloter. Då vädret visar sin bästa sida för segelflyg har vi ofta en hel del aktivitet även under vardagarna.

Segelflygutbildning
Som en del i den ordinarie klubbverksamheten utbildar vi alltså även nya segelflygare. I huvudsak läser man segelflygteori under vintersäsongen och sedan följer det praktiska flygandet under sommaren. I större delen av utbildningen använder vi våra tvåsitsiga plan, där läraren sitter i den bakre stolen och eleven framför. Är du själv intresserad av att börja segelflyga i Herrljunga, så hittar du mailadress till vår utbildningschef under sidan ”Kontakta HFK”. Utbildning sker normalt två kvällar i veckan och även delvis under helgerna.

Har man väl lagt grunden med ett segelflygcertifikat kan man (och vill gärna) fortsätta utvecklas som flygare. Vi har de flesta vidareutbildningar som är aktuella för segelflygare – sträckflygning, behörighet för motorseglare, avancerad flygning etc.

Tävlingsmässigt

vandringspris

Vi rivstartar varje år med Klubbmästerskap på Kristi Himmelsfärdsdagen, hela helgen (4 dagar)

Vi är alltid några deltagare med i DM Västra regionen, ett av Sveriges mest aktiva distrikt när det gäller segelflyg, och med jämna mellanrum står vi själva som arrangörer, senast DM Västra 2012 och även nu 2018!

Under lågsäsong

vinter

Vi utnyttjar tiden till att se över våra flygplan. De monteras isär och rengörs noga. Sedan kommer lagning och bättringar av gelcoaten, glasfiberns ytterskikt, samt genomgång av övriga delar, allt under våra segelflygteknikers ledning. Sist, men inte minst, poleras och vaxas hela planet för att få en glatt och tålig yta. Detta är mycket viktigt för planets egenskaper och prestanda.

Under vinterperioden skall vi också hinna med service och underhåll på transportvagnar och övrig utrustning så att allt är i bästa skick till sommarens övningar. Det kan ju bli en och annan utelandning, alltså då termiken inte räcker till för att flyga hem, utan man måste landa på någon åker. Då måste segelflygplanet monteras isär och stuvas i en vagn för att forslas tillbaka till fältet. Utelandningar är inte alls ovanliga, i synnerhet i tävlingssammanhang förekommer detta ganska ofta.

Medlemmarna

medl

Utöver klubbens segelflygplan och en motorseglare har vi en Piper Pawnee för att bogsera upp segelflygplanen. Alltså har vi även en del motorflygare i klubben som aktiva bogserförare.
Åldersfördelningen bland våra aktiva segelflygare är minst sagt spridd. Vi har haft elever som börjat sin utbildning vid fjorton års ålder samtidigt som vår äldste flygande medlem är över sjuttio. I övrigt är det ganska jämnt fördelat i respektive åldersgrupp.
Den varierande åldern bland klubbens medlemmar har bidragit till en mycket fin social kontakt inom HFK. Segelflygandet är oftast inget för individualister utan sker nästan uteslutande i lag och kräver ett visst mått av samarbete för att fungera bra. Dessutom är allmän hjälpsamhet och en god klubbanda viktiga egenskaper för flygsäkerheten. Hets, stress och slarv passar definitivt inte in i den här typen av sport…
Andan i klubbverksamheten smittar också av sig i övrigt. Inom HFK har vi en hel del andra aktiviteter som engagerar många av medlemmarna. Samtidigt ger segelflygandet en hel del kontakter med likasinnade i andra klubbar, både svenska och utländska.

Välkommen till Herrljunga Flygklubb.

Uppdaterad: 05 JUL 2018 23:35 Skribent: Henrik Svensson

Postadress: