Segelflygcertifikat - utbildning

SKOLVECKA V26 (24/6-28/6) + ev helger
Välkomna till skolveckan i Herrljunga flygklubb, nya och gamla elever!
Anmäl intresse till Johan Ersson, Henrik Svensson eller Martin Ekdahl

*Intro AVA
*Intro Molnflygning
*Intro Sträckflygning

*Fortsatt grundskolning

*Inflygning på ny typ
*Termikträning

Johan 0734378585

Välkommen som elev till Herrljunga Flygklubb! Hos oss kan du få en utbildning som leder till segelflygcertifikat. Teorikursen pågår torsdagar fram till april, därefter börjar vi flyga!
Du kan starta vid 15 års ålder och i någon övre gräns finns inte, bara flygläkaren säger ok. Välkommen med din anmälan till mailto:This is a mailto link

Teori för segelflyg
Vi går igenom bl a Aerodynamik och flyglära, Meteorologi, Flygplan och instrument, Navigation samt Flygradio.

Praktisk flygutbildning
Den praktiska utbildningen gör du i våra tvåsitsiga segelflygplan Twin Astir och DG 1001 och senare även i ensitsarna LS-4 och LS-7. För motorseglarutbildningen används klubbens Super Dimona HK 36. .

Utbildningen till segelflygcertifikat är uppdelad i tre etapper:

Etapp 1 omfattar grundläggande flygutbildning där du ska lära dig manövrera flygplanet säkert från start till landning. Etappen avslutas med att du gör tre flygningar med läraren på marken!(EK flygningar). Du har då erövrat ett C-diplom som är en internationell utmärkelse som har levt med segelflyget sedan dess barndom.

Etapp 2 syftar till att lära dig att utnyttja termiken (uppvindar) så att du kan hålla dig uppe i
luften. Dvs. tillämpad segelflygning.

Etapp 3 nu får du flyga in dig på ett ensitsigt flygplan och träna utelandning. Grundtbildningen omfattar 57 övningar fördelat på minst 50 flygningar. Du flyger minst 15 timmar varav 10 tim. med lärare och resterande 5 timmar ska vara ensamflygning.

Mer om att lära sig segelflyga i Herrljunga Flygklubb:

1. Du kan få mer infornation av skolchefen om utbildningen och aktuella priser.
  2. Du kan genomföra en introduktionskurs för segelflyg (kort-kurs) för att få en bild av vad segelflyg innebär och därefter fortsätta grundutbildning. Detta kan göras när som helst under flygsäsong, kräver inget medlemskap.
  3. När du bestämt dig för att börja en grundutbildning till segelcertifikat, lämna en anmälan för flygutbildning och ansök om medlemskap i klubben.
  4. Under vårvinter genomförs en teorikurs i segelflyg på ca. 10 sammankomster, denna ger en bra grund för fortsatt praktisk utbildning. Börjar man kurs senare så går det bra, för flygteori integreras i den praktiska flygutbildningen
  5. Innan den praktiska utbildningen börjar (senast innan första EK) skaffar du ett s.k. elevtillstånd. För att få detta krävs:
    1. Personbevis – beställer du från skattemyndigheten.
    2. Personutredning för ansökan av Segelflygcertifikat – beställer du av polisen.
    3. Läkarundersökning enligt blankett 1A som utförs av en flygläkare
  6. Ansökan om elevtillstånd skickas in till Luftfartsstyrelsen i Norrköping och efter någon eller några veckor får du elevtillståndet hemskickat. Visa detta elevtillståndet sedan när du flyger första gången med lärare i klubben.

”Prova på” med en kortkurs
En kortkurs innebär fem flygningar med grundläggande övningar i segelflygutbildningen, en perfekt början för den som vill känna på vad det innebär att ta eget certifikat. Efter kortkursen kan du fortsätta utbildningen och dina redan avklarade lektioner räknas in i den totala utbildningen. Med kortkursen har du en utmärkt möjlighet att prova på innan du bestämmer dig för en hel utbildning.

För dig som vill ge bort en kortkurs i present så kan vi naturligtvis lösa det med ett presentkort. Skicka ett mail eller ta en titt på sidan ”Presentkort” och berätta vad du är intresserad av

Uppdaterad: 04 MAR 2018 20:55 Skribent: Carl Richardsson

Postadress: